Anta ett smart nyårslöfte - bli en mobilist! 

”Spara pengar”, ”Börja träna”, ”Bli mer klimatsmart”. Nytt år nya ambitioner? Varför inte slå tre flugor i en smäll och anta nyårslöftet att bli en mobilist! Som mobilist gör du nämligen både dig själv, samhället och planeten en tjänst genom att helt enkelt resa mer hållbart. 


Ibland behöver vi bilen, men de flesta resorna är korta och kan med fördel ersättas med mer hållbara resesätt. Det är bra för både hälsan, miljön och plånboken och kan många gånger även vara mer bekvämt.

En mobilist reser när det är nödvändigt och ställer inte transportslag mot varandra. Snarare har mobilisten nytta av hela resepaletten; sin cykelnyckel, sitt kollektivtrafikkort, sitt körkort, bilpoolskort och det kanske viktigaste av allt; sin mobiltelefon med appar och uppkoppling. 

Att vara mobilist är lättare för dig som bor i staden där det finns gott om alternativ till bil, men även du som bor på landsbygden kan i större utsträckning främja mobilisten i dig! De flesta resor sker ju faktiskt under en mil eller till och med under fem kilometer. Så passa på att utmana dig själv och anta ett smart nyårslöfte du inte kommer att ångra! 

Här listar vi 10 anledningar varför du ska ta steget. 

1. Slipp alla praktiska bilbestyr: Byta däck, besiktning, tvätt, verkstad, tanka, leta parkering? För mobilisten utan egen bil behövs inte en enda minut läggas på att underhålla en bil. Däremot behöver du planera dina resor och tänka på ett annat sätt. Men ingen fara, du vänjer dig. 

2. Spara pengar! Det är inte ovanligt för en bilist att spendera över 4 000 kronor i månaden på sitt bilägande. Som mobilist slipper du bilens alla kostnader och kan lägga pengarna på att köpa resor som tjänst istället. Förmodligen kommer du få pengar över till nöje också! 

3. Råd bot på resursslöseri. De flesta bilresor är kortare än en mil eller fem kilometer. Oftast körs vi bil på samma tid på dygnet med i genomsnitt 1,2 personer i varje bil vilket i städer leder till trängsel. Därutöver står bilen parkerad i genomsnitt 23 av 24 timmar om dygnet! Som mobilist reser du mer effektivt och råder bot på resursslöseri.  

4. Bli flexibel: Slipp bilköer och letande av parkeringsplats. Mobilisten har för vana att använda en palett av olika färdmedel som tillsammans kan ge både en flexibilitet och kontroll. 

5. Gör något av din resetid! Att släppa händerna från ratten ger utrymme till annat! Som mobilist kan du antingen luta dig tillbaka och låta någon annan köra dig, eller njuta av dagsljus och motion medan du förflyttar dig på två eller tre hjul. 

6. ”Sitting is the new smoking”. Bilåkning leder till ett ökat stillasittande. Får du dina 30 minuter av rörelse om dagen? Som mobilist har du förutsättning att få in mer motion i vardagen, förbättra din hälsa och behöver inte känna stress över att missa gympasset på kvällen.

7. “Driving is the new smoking?” Visste du att trafikavgaser i Sverige orsakar cirka 1 300 förtida dödsfall om året? Vägslitage och partiklar från dubbdäck orsakar därutöver ungefär 200 liv per år enligt en studie av IVL & Umeå Universitet, 2015. Beroende på val av transportsätt påverkar du alltså inte bara din egen hälsa, utan även andra människors hälsa, i synnerhet i städer. Genom att fimpa den onödiga bilresan gör du en livsviktig insats för din omgivning.

8. Barnen, bilen & beroendet! Att lära sina barn att gå, cykla, dela och åka kollektivt är en viktig investering för framtiden så att de inte faller in i ett bilberoende från början. Låt dem upptäcka rörelseglädje! Det kanske inte går på alla resor, men fler än vad du tror.

9. Ge plats till de som behöver! En mobilist som endast använder bilen när den verkligen behövs, tar mindre plats. På så sätt skapas bättre framkomlighet för de som verkligen behöver använda våra gemensamma vägar. Färdtjänst, bussar, taxi, varuleveranser med flera. Genom att i större utsträckning använda alternativ till bil ökar du alltså både din egen och andras rörelsefrihet i städer! 

10. Bli en klimathjälte! Klimathotet är akut och vi har bara 30-35 år på oss att minska utsläppen ned till noll. I annat fall riskerar vi att putta planeten ur balans med ödesdigra konsekvenser för livet på jorden som vi känner det idag. Men kom ihåg att det finns många vinster med att ställa om och lämna både resursslöseri och den fossila eran bakom oss! För att nå klimatmålen i Sverige behöver vart tredje bil plockas bort från storstäderna enligt Trafikverket. Som mobilist är du en viktig del av lösningen! 

Vill du få mer inspiration om hur du kan gå tillväga? Under våren kommer Gröna Bilister att lansera en konsumentinriktad mobilitetsguide med stöd av Trafikverket. Den riktar sig till dig som idag använder bilen en hel del i vardagen och vill få stöd att ändra mönster, men även till alla som vill ta del av goda exempel på hur man kan resa mer hållbart, vare sig du bor i staden eller på landsbygden. 
Vi vill helt enkelt inspirera fler till att bli medvetna och smarta mobilister genom att lyfta fram fördelarna med några av de schyssta alternativ till bil som finns tillgängliga idag och för många! Håll utkik!  

Johanna Grant, ordförande, Gröna Bilister
3 januari 2018
Relaterat material
15/9: Gröna Bilister har svarat på remissen av utredningen “Stärkt planering för hållbar utveckling”
Gröna Bilister är mycket positiva till att bilens särställning och därmed prioritering i lagstiftningen utmanas i utredningen. A......

Link eldriven kick-bike
Det får väl ses som ett positivt tecken att det kommit en ny delningstjänst för elsparkcyklar – då är pandemins isolering förhop......

Kinto bilpool
En bil står i snitt oanvänd 96 procent av tiden, och många av oss behöver ingen bil i vardagen – särskilt efter pandemins signal ......

30/6: Bra förslag att ge skattelättnad för förmånsscyklar, men mer behövs
Gröna Bilister har svarat på en remiss från finansdepartementet där skattelättander föreslås för dem som tar emot cyklar som anstä......

26/3: Gröna Bilister och Klimatpolitiska rådet överens
Klimatpolitiska rådet presenterade igår sin årliga rapport som utvärderar regeringens politik i relation till klimatmålen. Gröna ......

29/1: Gröna Bilister: Trafikverkets infrastrukturplanering missar klimatmålen
Trafikverkets transportinfrastrukturplanering måste utgå från klimatmålen. Att välja gång, cykel och kollektivtrafik måste bli li......

17/4: Mobilisten i fokus när Gröna Bilister lanserar ny guide i hållbart resande
För att nå de svenska klimatmålen behöver vart tredje bil plockas bort från storstäderna till 2030 enligt Trafikverket. I den ny k......