i3 är här - en ny era för elbilen?

BMW premiärvisar sin första elbil, i3, samtidigt i London, New York och Beijing, och har fördelat styrelsen mellan de tre orterna - detta är en av märkets viktigaste dagar. Gröna Bilister är förstås på plats!


- i3 är en ny gryning för individuell mobilitet och för BMW. Med denna ledande bil och ett övertygande pris, ger vi kunden ett attraktivt erbjudande om elektromobilitet", sade Ian Robertson, marknads- och försäljningsansvarig i BMW:s styrelse.



London är ett logiskt ställe för i3-lanseringen. Det är den snabbast växande metropolen i Europa, och kämpar med att fortsätta vara en attraktiv stad i framtiden. En del i detta är arbetet för att minska och rena trafiken - i motsats till Stockholm gör trängselavgifterna här skillnad på rena och smutsiga bilar. Förutom i-elbilarna försöker BMW anpassa sig med bilpoolen DriveNow, som redan har 130 000 kunder i USA och Tyskland.



i3 är exakt fyra meter lång, men smart förpackad så att innerutrymmena blir större. Motorn sitter över bakaxeln som den också driver, hjulen är utdragna i hörnen och stolar och instrumentpanel är tunna. Ändå är i3 strikt fyrsitsig, liksom Renault Zoe som är den bil i3 är mest lik i dimensionerna. Bakdörrarna är hängda i bakkant, vilket underlättar insteg, och man sitter bra även i baksätet. Delar av taket är i glas, vilket ger en ljus interiör, även om det inte är riktigt den loungekänsla BMW påstår sig ha skapat. Bagageutrymmet är på 200 liter, ökas genom att dela och fälla baksätet, men där fram får inte plats mycket mer än laddsladden. Viktfördelningen är exakt 50/50; motorn över bakhjulen väger bara 50 kilo och batterierna ligger under golvet.



i3 kommer att krocktestas så fort den börjar säljas, och BMW försäkrar att den får toppbetyg i Euro NCAP med god marginal. Kolfiber har bra krockegenskaper, eftersom det inte deformeras, det spricker, och därför är bilen uppbyggd av många mindre kolfiberbitar som skärs loss och ersätts efter en krock. Trots att det inte finns någon mittstolpe ska den också klara sidokrockar bra, och fotgängarsäkerheten är på topp med aktivt city stopp. "På marknader som kräver det kommer vi förstås att ha artificiellt ljud, men annars låter vi bilen vara tyst - vi behöver inte mer ljud i våra storstäder", säger Manuel Sattig, projektledare för i3.  



Med kolfiberkaross och aluminiumchassi hålls vikten nere till 1250 kg, ungefär 300 kilo lägre än andra elbilar. Batterierna är förstås litium-jon, 22 kWh, med kylning som delas med kupens luftkonditionering och uppvärmning som sker medan bilen laddas. Motorn är på 125 kW/170 hk vilket ger acceleration 0-100 km/h på strax över sju sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 150 km/h.



Bromskraften återförs till batteriet, om än bara från bakhjulen, och återföringen är starkast i låga farter. Däremot har inte BMW, som Volkswagens elbil, flera lägen för hur kraftig återföringen är, eller som Volvo, ett "segelläge".



Räckvidden anges fortfarande ganska oprecist till 13-16 mil, någon officiell mätning verkar inte ha gjorts. I EcoPro-läge minskas gasresponsen och räckvidden blir cirka två mil extra, i EcoPro+ minimeras all elförbrukning som inte är direkt säkerhetsrelaterad, och ytterligare två mil erhålls, därtill hjälper en intelligent navigator till att köra snålt. Som tillval finns en tvåcylindrig 0,65-liters bensindriven motorcykelmotor på 34 hk som kan ladda batterierna under färd, vilket ger ytterligare 25-30 mil räckvidd. "Det är en övergångslösning mot räckviddsångest, som inte behövs om några år när vi blivit vana vid elbilar. Min i3 har ingen räckviddsförlängare." säger Manuel Sattig. Med BMW:s wallbox på 7.4 kW tar det tre timmar att ladda till 80 %, från ett vanligt uttag tar det 8-10 timmar, med 50kW DC snabbladdare från 30 min.



BMW anger att klimatpåverkan minskar med 50% jämfört med deras snålaste dieselbil, 118d. Det förutsätter att bilen laddas med 100% grön el vilket enligt BMW:s undersökningar är mycket viktigt för elbilskunderna - och man bistår med grön el till kunderna, även om svaret hur på hur det ska ske i t.ex. Kina är vagt. Dock menar BMW att elbilen även laddad med kolel är bästa valet i Beijing, eftersom den är så effektiv i låga farter och bidrar till renare luft lokalt. I motsats till Nissan och Tesla komer BMW inte att sätta upp egna laddstationer. Fabriken i USA där kolfibern tillverkas drivs med 100% vattenkraft, och övriga tillverkningen sker i Leipzig där egna vindkraftverk står för elen.



BMW kallar i3 för "next premium"; man frågar inte längre om vad mer man kan få utan om vad man kan slippa. Det gäller inte bara avgaser utan är också tydligt i den minimalistiska inredningen, där mörkt trä ersatts av nakna kolfiberpaneler eller ljust eucalyptusträ - ett träslag som växer snabbt och det inte råder brist på. I Next premium ingår också att bilen lämnas in för uppgradering snarare än service; "Om fem år kanse det finns dubbelt så effektiva batterier. Då kan kunden välja att uppgrader att dem.", säger Manuel Sattig.

Budskapet upprepas gång på gång: i3 är lönsam från första sålda bil. Det är förstås marknadsföringstrams, men hur många sålda bilar man räknar med att sälja eller var lönsamhetsgränsen går får vi inget svar på. En stor kund blir BMWs egen bilpool NextCar, i övrigt räknar man med att kunderna främst är sådana som tidigare inte övervägt BMW. Viktiga marknader blir Skandinavien, Tyskland, Storbritannien, Kina, Japan och delar av USA.



2014 kommer laddhybrid-sportbilen i8 och en el-scooter, delvis med teknik från i3. Vad som kommer därefter är inte bestämt, men alla BMW-chefer jag talar med säger att det förstås finns siffror mindre än 3, större än 8 och mellan dem båda, dvs det blir fler elbilar framöver.



i3 börjar säljas den 14 november i Sverige, samma datum som för Tyskland och andra viktiga marknader. Priset i Sverige blir 339 500 kronor, 375 900 med räckviddsförlängare, före supermiljöbilspremien och andra förmåner. i3 kommer också att kunna leasas, svenska priser är inte klara men på andra marknader är det cirka 4000 kr/månad, efter en första betalning på cirka 25 000 kr. Då ingår förutom allt det vanliga också tillgång till konventionella BMW-bilar när man ska köra längre.



BMW separerar inte bilen från batterierna som Renault, allt ingår i priset. Rykten om att bilen bara skulle säljas på nätet eller via särskilda handlare är falska; i3 kommer i den vanliga BMW-handeln även om det till en början bara är Solna, Mölndal och Malmö som säljer i3. I år kommer 25 i3 till Sverige, 2014 räknar BMW med att sälja 200. Det bör inte vara svårt; i3 blir något billigare än Nissan Leaf, är mer tekniskt avancerad, snabbare, finns med räckviddsförlängare och har det tyska prestigemärket i fronten.

Mattias Goldmann
Relaterat material