Genom att i8 är en laddhybrid där förbränningsmotorn ger eldunderstöd när det behövs, har den faktiskt en svagare version av den elmotor som ska användas i lilla i3, med 96 kW istället för 125. Tillsammans med en 1,5 liters turbomotor på 160 kW ger det en toppfart på 250 km/h och 0-100 på fem sekunder, fullt ut lika bra som en konventionell BMW. Upp till 120 km/h kan man köra enbart på el. När båda motorer arbetar tillsammans blir bilen fyrhjulsdriven; elmotorn driver fram och förbränningsmotorn bak.
Eftersom BMW bedömer att 35 km räckvidd på el räcker, släpar bilen bara på 100 kilo batterier, som ryms i centertunneln som löper genom bilen. Det ger en låg och central tyngdpunkt, med 50/50 viktfördelning. Förbränningsmotorn går på bensin. "Vi ville ha livliga köregenskaper, och behöver inte särskilt högt vridmoment eftersom elmotorn ger det." Snittförbrukningen enligt EU:s mätmetod blir ändå under tre liter per 100 km.
Bilen som nu visas är till 90% den som kommer att produceras, försäkrar Henrik Wenders. Det gäller också de långa sidodörrarna, en på var sida, även om själva upphängningen kan ändras något. Det arbete som återstår gäller bland annat bromskraftsåterföringen; att kunna fånga upp och lagra mycket är dyrt och kanske inte så viktigt för en laddhybrid, resonerar Wenders.
BMW har jobbat mycket med vikten på i-serien, och har valt att använda kolfiber för karossen både på i8 och den billigare i3. Det är ett dyrt material, men merkostnaden kan motsvaras av ett minskat behov av batterier. Dessutom är körglädjen viktig för BMW, och den hotas när bilen blir för tung. I8 väger under 1500 kilo, 300 mindre än om man valt stål. Man har också sparat vikt genom att välja bort en tung snabbladdare. "Den laddas ändå full på två timmar."
"Det går åt mycket energi för att göra kolfiber och därför produceras den i vår fabrik i Washington DC i USA, där vi har 100% vattenkraft. Själva bilarna byggs i Leipzig, och där monterar v nu två stora vindkraftverk för att vara självförsörjande på el." Kolfibern kan återvinnas, men för successivt enklare ändamål i takt med att fibrerna blir kortare och svagare.
Mellan i3 och i8 finns utrymme för fler modeller, och Wenders bekräftar att modulen som bilarna är byggda på enkelt kan justeras för olika storlekar, dessutom är det lätt att forma kolfibern till olika karossformer.
Andra pekar på BMW som det företag som kanske först bör gå över till induktiv laddning, där bilen laddas genom att parkeras över en platta som överför ström, men Wenders är skeptisk. "Det är tungt både i bilen och i garaget, och väldigt dyrt." Wenders är också tveksam till att leasa ut batterierna separat. "Jag vill inte dela upp bilen i olika delar, jag tror inte det är rätt sätt att minska konsumentens oro för elbilar. Istället ska vi visa att vi har den bästa tekniken och de bästa garantierna."
Mattias Goldmann