Sharing is caring- så funkar samåkning

Att samåka flera personer i ett och samma fordon kan vara ett trevligt sätt att transportera sig på, samtidigt som man spar pengar och resurser. Idag finns det flera olika rörelser som hjälper till att koppla ihop dig som kan erbjuda skjuts med dig som vill åka åt samma håll.

Men hur fungerar det egentligen? Vi frågar Skjutsgruppens grundare Mattias Jägerskog. 

Samåkning, vad är det? 
När två eller fler privatpersoner ska åt samma håll kan man erbjuda sina tomma platser till varandra för att åka tillsammans istället för i varsitt fordon. Det handlar helt enkelt om privatpersoner som delar fordon för att det är miljövänligt, billigt och roligt! Det är däremot viktigt att inte blanda ihop samåkning med taxiverksamhet. Regeringen konstaterar i en utredning att “Samåkning är och bör vara något som sker mellan personer i deras egenskap av privatpersoner och utan möjlighet att göra ekonomisk vinst” (SOU 2016:86). 

Vilka fördelar finns det med samåkning? 
Det är svårt att hitta någonting negativt med att samåka! Genom att använda ett gemensamt fordon hjälper man till att minska både trängsel och utsläpp, och när man delar på resekostnaderna sparar man dessutom pengar. Men den största vinsten är troligtvis den sociala - att få chansen att lära känna människor man annars aldrig träffat! 

Hur fungerar det i praktiken? 
Genom att samla deltagare som antingen erbjuder sina tomma platser eller ber om att få skjuts blir det möjligt att koppla ihop personer som ska åt samma håll. Passagerarna delar lika på alla kostnader eller bjuder varandra på skjuts - det viktiga är att ingen vinst sker. Oavsett om du och dina resekompisar pratar, lyssnar på musik eller bara njuter av resan kommer det vara en ny, spännande erfarenhet. 

Det är dessutom enkelt att komma igång! För att koppla ihop dig med båda nya och gamla bekantskaper som också vill resa miljövänligt och roligt finns det flera olika samåkningsrörelser att delta i. Se vår lista här och meddela oss gärna om något ska tas bort eller läggas till. Utvecklingen rör sig ständigt.  
Relaterat material