Du avgör bränsleförbrukningen

Din körstil och ditt sätt att i övrigt använda och sköta bilen avgör bränsleförbrukningen i minst lika hög grad som ditt val av bilmodell.

Det lönar sig att köra grönt!

Vilka är miljöproblemen?

Miljöbästa bilar

Tankställen

Viktigast

Kör sparsamt!
10 % sänkt förbrukning från 9 liter/100 km spar 900 kr per år vid 1 000 mil årlig körsträcka.

  • Använd motorvärmare (läs hur). Du värnar miljön och spar samtidigt ett par hundra kronor per år vid daglig användning av en modern bil med insprutningsteknik (kan bli mer med en gammal bil med förgasare).

  • Kontrollera lufttrycket i däcken varje månad. Även på denna punkt kan du spara hundralappar årligen .

  • Plocka av takboxen under perioder när du inte använder den. Med takbox monterad stiger bränsleförbrukningen med i storleksordning 1 liter per 100 km ( +1 kr/mil )


De egenskaper hos bilen som har betydelse för bränsleförbrukningen behandlar vi i avsnittet "Val av bränsle och fordon".


Fördjupning


Bilen har också en rad andra egenskaper som har betydelse för bränsleförbrukningen: - vikt, luftmotstånd, rullmotstånd, växellåda, 4-hjulsdrift och extrautrustning.
I stadstrafik med dess lägre hastigheter beror bränsle-förbrukningen mycket på bilens vikt. I de högre hastigheterna på landsväg spelar luftmotståndet en betydligt större roll.
Allt som ökar bilens vikt- eller luftmotstånd - till exempel takräcken och boxar - bör därför plockas av när det inte behövs. Kör inte runt med onödig last – tumregel: varje extra 100 kg motsvarar upp till 5 % extra bränsleförbrukning.
Rätt lufttryck i däcken minskar rullmotståndet och bränsleförbrukningen.
Automatlåda och fyrhjulsdrift ökar förbrukningen, liksom klimatanläggningar och många trimsatser.
Relaterat material
Sparsam körning
Genom att förbättra sitt körsätt kan medelbilisten minska sin bränsleförbrukning med upp till 15 procent....

Däcktryck och däcktyper
För lite luft i däcken ger onödig bränsleförbrukning på grund av onödigt stort rullmotstånd! Dessutom förkortas däckens livslängd ......

Last, takbox och släpvagn
Utrustning som ökar luftmotståndet eller bilens vikt, eller båda, ökar bränsleförbrukningen....

Arbetsgivarens möjligheter
Arbetsresorna visar sig ofta ha en framträdande roll när en arbetsplats gör en genomgång av hur verksamheten påverkar miljön....

Motorvärmare
Motorvärmaren gör nytta en stor del av året – vid upp till +10 graders utomhustemperatur – förutsatt att inkopplingstiden anpassas......