Att integrera jämställdhetsmålet i Agenda 2030 i transportplaneringen
Session 2, kl 13.40-13.55
Flera av de 17 globala hållbarhetsmål som går under namnet ”Agenda 2030” som introducerades av FN i september 2015, går att applicera på transportsystemet och bör således verksamhetsanpassas till transportplaneringen.
Transportsystemet är en av de sektorer som bidrar mest till klimatpåverkan och berör i hög grad de internationella miljömålen, men transportsystemet bidrar också till maktfördelningen i samhällen och möjliggör människors mobilitet vilket kan vara avgörande för tillgången till arbete och välfärd. På så vis handlar transportplanering även om ekonomisk och social rättvisa.
I en ny bok som kommer under 2019 presenterar forskarna Charlotta Faith-Ell och Lena Levin en systematisk metod för verksamhetsanpassning av Agenda 2030-målen i transportplaneringen. Författarnas bedömning är att denna metod går att tillämpa på ett flertal av de globala hållbarhetsmålen.
Denna presentation syftar till att med utgångspunkt i det femte hållbarhetsmålet som handlar om jämställdhet och det tionde målet som handlar om att minska ojämställdhet, visa exempel på hur de globala hållbarhetsmålen kan tillämpas i transportplaneringen på regional och lokal nivå.
Om Charlotta
Charlotta Faith-Ell är ordförande i Nätverket Jämställdhet i transportsektorn och Forskningsansvarig på WSP. Hon forskar och skriver om jämställdhetsintegrering i transportplaneringen och har tillsammans med Lena Levin på VTI tagit fram en modell för hur man kan operationalisera de jämställdhetspolitiska målen i transportplaneringen. Hon har bland annat skrivit böckerna Kön i trafiken och Transportplanering i förändring – en handbok om jämställdhetskonsekvensbedömning.
![]() |
Läs mer här om konferensen Mobilitet & Beteende 2019, och anmäl dig senast den 26 februari. |