Funderar du på att köpa en lastcykel? 

I vår guide ”Mobilisten” tar vi upp flera av de verktyg som mobilisten har i sin verktygslåda för att ta sig fram i vardagen. Här sätter vi fokus på fördelarna med lastcykel och intervjuar den flitiga användaren Daniel Sturesson i Lund. Vill du få fler tips och inspiration kan du ladda hem den i sin helhet här. 


Lastcykeln - den trogne vardagshjälten. 
En lastcykel kommer med cykelns alla fördelar genom att vara billig i drift, bra för hälsa och miljö och tar mindre plats än en bil. Utöver det har den en rad förträffliga egenskaper som kan hjälpa mobilisten att utföra sina vardagliga bestyr där bilen annars upplevs som enda alternativ. Allt från att skjutsa barn och husdjur, ta turen till återvinningscentralen, storhandla och transportera tyngre last. Det bästa av allt är att du parkerar som en vanlig cykel vilket gör att du lätt kommer från A till B utan att behöva leta parkeringsplats.

Lastcyklarna kommer i många olika former. Allt från lättare varianter med enklare lådor, till trehjulade don som med sin stabilitet klarar i princip vilket väder och terräng som helst, särskilt om du väljer utföranden med elassistans.

Användningsområdena är många, därför kan lastcykeln snabbt ta plats som mobilistens ovärderliga vardagshjälte, vare sig du har barn, husdjur, är företagare med mycket utrustning, golfspelare, bor i staden eller på landsbygden. Den främsta utmaningen kanske är att hitta rätt modell just för dig. 


Vi ber Daniel Sturesson, tvåbarnspappa i Lund och ägare till en trehjulad Nihola, dela med sig av sina bästa tips för dig som funderar på en lastcykel. 

  1. Bli inte skrämd av summorna. Givet hur mycket den kommer till användning är det egentligen inte dyrt. En lastcykel har inte heller en drastisk värdeminskning. För egen del har vi inte använt vår bil i staden sedan vi skaffade lastcykel då den är så mycket smidigare.
  2. Testa testa testa. Det finns många olika modeller att välja mellan, men också mycket bra hjälp att få i Facebook-grupper där många även är positiva till att låna ut sin cykel för ett provåk.
  3. Köp ett bra lås. Med ett bra lås går det bra att förvara den utomhus över natten, men kolla din hemförsäkring vad som gäller. 
Lastcykel + barn = sant. 
Lastcykeln är en favorit hos många småbarnsföräldrar, vad har du för erfarenhet? Sedan vi skaffade lastcykel blev vardagen smidigare och konfliktfri. Barnen älskar den och den har varit guld under pappaledigheten, både för att ta den äldre till lekparker och för att få bebisen att sova. Nu när vi cyklar till förskolan på morgonen slipper vi klädbråk. Det är bara att stoppa ner barn, skor och ytterkläder i lastcykeln och ta dem till förskolan. Kapellet skyddar fint från blåst och det är lätt att parkera framför förskolans dörr. Jag får motion och vardagslivet blir smidigt säger Daniel Sturesson. 

Text: Johanna Grant, ur Mobilisten
Relaterat material
Introduktion till elcyklar
Elcyklar är idag ett vanligt inslag på våra gator och i cykelbutiker, de står för en allt större andel av försäljningen. ...

Introduktion till lastcyklar
Lastcykel, lådcykel, cargobike eller christianiacykel, kärt barn har många namn. I Köpenhamn äger var 15:e person en lastcykel, ......

Gröna Bilister gratulerar Göran Wiklund - vinnare av en elcykel i höstens medlemstävling
Om Gröna Bilister skulle byta namn, vad borde vi då heta? I oktober 2019 utlyste Gröna Bilister en tävling för alla våra medlemm......

28/11 Tre tips till vintercyklisten
”Winter is coming” gäller för alla cyklister, men låt inte snö, mörker, slask eller halkskräck göra att du ställer cykeln eller ......

13/9: Cykelvänligaste partiet del 2
...

31/8: Cykelvänligaste partiet del 1
...

21/5: Så görs bilister till cyklister
...