Miljöbästa bilar 2006 släpps den 1 juni.
Listor för nedladdning finns nederst på sidan. I totalbästa-listan hittar du de absolut bästa bilarna i ett miljöperspektiv, oberoende av storlek. I klassbästa-listorna finns de miljömässigt bästa modellerna i respektive storleksklass. Storleksklassen säger inte allt om hur rymlig en bil är – en mindre bil kan utnyttja innerutrymmet på ett smart sätt. Testa därför alltid hur väl olika bilmodeller uppfyller dina behov. |
Italienska bils VD Bengt Appelqvist med diplomet som visar att Fiat Punto Bipower har utsetts till Miljöbästa bil 2005. |
Vår indelning i storleksklasser avgörs av antal sittplatser med nackstöd och trepunktsbälte samt bilens yttermått.
Grundkrav
För att en bilmodell över huvud taget ska få vara med i Gröna Bilisters urval måste den uppfylla två grundläggande krav:
1. Låga utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen. Bilen ska tillhöra Miljöklass 2005. Från och med årets lista är partikelfilter eller likvärdig reningsteknik krav för dieselbilar.
2. Max 200 g fossil koldioxid per kilometer. Bilens utsläpp får inte överskrida 200 g koldioxid per körd kilometer i blandad körning, (8 l/100 km för bensinbilar eller 7,3 l/100km för dieselbilar), en skärpning jämfört med fjolårets 210 g/km.
I stort sett alla kategorier har modeller som klarar gränsen 200 g/km, bilar med högre utsläpp måste idag anses omoderna. Undantag görs för bilar som kan transportera fler än fem personer, t.ex. familjebussar (här är gränsen 216 g/km, motsvarande 8,7 l/100 km för bensinbilar).
I våra beräkningar inkluderar vi även de utsläpp som uppstår vid tillverkning och distribution av bränslet. Därför är inte angivna koldioxidvärden direkt jämförbara med tillverkarnas uppgifter.
Kommande krav
Vi har inte ställt krav på bilarnas energieffektivitet, endast på utsläppen av fossilt koldioxid. Detta innebär att även förhållandevis törstiga bilar får bra betyg om de körs på förnybara bränslen som biogas eller etanol. Men även tillgången på biobränsle är begränsad. Därför kommer vi från nästa år att ställa ställa grundläggande krav på energieffektivitet.
2005 års lista toppas av följande bilar (kompletta listor för nedladdning finns längre ner på sidan):
Utsläpp av fossil
Märke och modell
Drivmedel
koldioxid, g/km
Fiat Punto 5-d 1,2 60 Bi-Power Active
Biogas
9
VW Golf Variant BiFuel 2,0
Biogas
11
Opel Astra CNG
Biogas
11
Volvo S60 2,4 Bi-Fuel
Biogas
12
Opel Zafira 1.6 CNG
Biogas
12
Volvo S80 Bi-Fuel CNG
Biogas
12
Volvo V70 Bi-Fuel CNG
Biogas
13
Mercedes E200 NGT sedan
Biogas
14
Ford Nya Focus 1,8 FlexiFuel
E85
54
Saab 9-5 Sedan 2,0t BioPower
E85
69
Toyota Prius HSD
Bensin
107
Smart fortwo coupé 37/45 kW softip
Bensin
117
Kia Picanto LX 1,0
Bensin
119
Smart fortwo coupé 37/45 kW softouch
Bensin
119
Fler bilar i listorna för nedladdning nedan.
Biogas i täten
Listans vinnare är bilar som körs på förnybara bränslen, med de biogasdrivna modellerna i topp. På första plats i årets rankning kommer Sveriges enda gasdrivna småbil, Fiat Punto Bi-Power. Bilen är bränslesnål och får även bra betyg när den tankas med fossil naturgas. Även andra gasbilar får höga betyg när de tankas med biogas och skillnaden i utsläpp modellerna emellan är små. Även riktigt stora och rymliga bilar finns bland de bästa, som exempelvis Volvo S80 Bi-Fuel, Opel Zafira CNG och Mercedes E200 NGT.
Biogasbilarna följs av modeller som använder E85 som bränsle. I år presenterar Ford en modernare version av modellen Focus Flexi Fuel, och Saab har utvecklat en etanoldriven version av modellen 9-5. Flera andra modeller är på gång. Idag finns på den svenska marknaden ett bredare utbud av fordon som kan använda förnyelsebara bränslen än någonsin tidigare.
Bästa bensindrivna bil är även i år hybridbilen Toyota Prius HSD.
Allt fler dieselbilar tar sig in på Gröna Bilisters lista, även större modeller. Det är glädjande att allt fler dieselmodeller utrustas med partikelfilter eller liknade reningsteknik.
Miljöbästa bilar för nedladdning
Ovanstående listor innehåller uppgifter om bränsleförbrukning och CO2-utsläpp vid blandad körning, rekommenderat riktpris samt antal stjärnor vid EuroNCAP:s krocktester.
För ytterligare detaljer om en enskild modell, ladda ner en av följande filer (med reservation för eventuella fel i använd databas):
Länk till tidigare års listor.
Du kan också beställa listorna på papper via info@gronabilister.se eller telefon, 018-320 220.
2005 års studie har liksom tidigare år genomförts med ekonomiskt stöd från Vägverket.