Aldrig har det varit lättare att välja bil - kör smart och tanka rätt!

För endast 5 kr extra per tank kan du köra din gasbil på 100% biogas! Vare sig om plånboken tillhör en privatperson, företag eller kommun, är kostnaden försumbar. Och har man väl gjort ett val att köra en gasbil så är det väl självklart att vilja köra den på det bästa bränslet! Det är 100% biogas. Biogasen produceras i Sverige, kanske till och med i din egen hemkommun, under svenska arbetsförhållanden och med svenska råvaror. Bättre kan det inte bli! För vem vill egentligen köra sin bil tankad med rysk diesel, eller drivmedel som kan bidra till skogsskövling i Sydostasien?


I somras kom nyheten. Inget märkvärdig, inget konstigt, men när du väl stoppade in betalkortet i betalautomaten märkte du skillnaden. Du kan numera välja mellan Biogas Bas (minst 70% biogas) eller Biogas 100%. Detta kan du göra på EONs samtliga gasstationer, där det flesta är samlokaliserade med OKQ8. Och om det inte vore nog, så är prisskillnaden endast 0.25 kr per kilogram. Från 1.25 kr till 0,25 kr, en kostnadsminskning på 80%!

Men mig lurar de inte tänkte jag och gjorde en snabb uträkning; 20 kg x 0.25kr = 5 kr för att köra på 100% biogas. Siffrorna stämde. Och det enda det kräver är ett litet extra skärmtryck. Om du ändå tycker det är besvärligt och vill du slippa att göra det lilla extra valet vid pump, kan du alltid bli avtalskund.

Det här är lite för bra för att vara sant tänkte jag och försökte snarast att hitta något att kritisera. Jag funderade på att om jag redan har valt att köra gasbil och vill köra på 100% biogas, varför ska jag behöva välja en gång till? Välja från Biogas Bas och Biogas 100% där Biogas Bas är förkryssad? Lite nudging här please EON! Tog mod, lyfte luren och ringde till EON.

– Anledningen att vi valde att ha Biogas Bas som förval var att vi inte ville att kunden ska riskera att känna sig lurad att köpa en dyrare produkt, säger Fredrik Åkesson, chef Marknad och Försäljning Bio-/ Fordonsgas på EON


Visst, det kan jag köpa, men kan inte betalningssystemet känna igen mitt kort och utgå att jag vill göra samma val som sist? Det går tydligen inte, men ok, jag får hitta på något annat. En nytt försök då…

Det är nästan ingen prisskillnad mellan Biogas Bas som idag har 70% biogas och 100%, varför inte erbjuda kunder endast 100% biogas? 

– Det handlar om att kunna leverera, så det handlar om en kombination mellan ekonomi och ambitionen att ständigt öka inblandningen av biogasen i fordonsgasen. Till 2025 har EON sagt att de kommer att leverera endast förnyelsebara drivmedel, förklarar Fredrik.

Bye bye naturgas! Jag kommer inte på något annat sätt att kritiskt granska satsningen. Så jag väljer att fråga hur det har gått med kampanjen istället. Vad hade ni för förväntningar och vad blev resultatet så här långt? frågade jag Fredrik.

– Vi fick en större respons än väntad. 1/4 av bankkortskunder valde Biogas 100% och hälften av EONs egna kunder har nu Biogas 100%. Dessutom innebar kampanjen att produkten synliggjordes och kunderna uppskattade den.


Att köra med biogas är något billigare än motsvarande bensin. Priset per kg gas är idag 17,20. För att få fram bensinekvivalenten delas priset med 1,50. 17,20 kr/1,50= 11:50 kr. Priset på bensin ligger idag på 14 kr /liter. Alltså nästa 20% lägre pris så länge bilen i de olika utföranden drar lika mycket. 

Vad är haken då, varför säljs inte fler gasbilar? Kan det vara utbudet? På Gröna Bilisters Miljöbästa bil-lista är mer än hälften av alla de fossiloberoende bilar som kvalat in, gasbilar. Under åren har dessutom ytterligare några gasmodeller tillkommit. Audi har lanserat två nya modeller, likaså VW polo och dessutom har BRC konverterat Ford Mondeo till gasdrift. BRC? – Ja, BRC i Trollhättan, man skulle nästan kunna säga att det är en lokalproducerad gasbil, säger Karin Stenlund, Projektägare för Hela Gröna Vägen - fossilfri gränsregion 2030!

Med tanke på att gasbilar kommer att få 10 000kr i bonus från och med första juli 2018, att utbyggnad av tankstationer och produktionen fortsätter, till stor del tack vare stödet från Klimatklivet, vore det rimligt att vi får en comeback för gasbilarna!


– Vi behöver alla förnyelsebara drivmedel om vi ska nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta 2030, och biogasen behöver få en uppsving, säger Per Östborn som är drivmedelsexpert på Gröna Bilister.

I veckan lanserade Fossilfritt Sverige “Tjänstebilsutmaningen” och utmanar alla fordonsägare att byta upp sig, att köra riktiga miljöbilar, el, ladd och biogasbilar från senast år 2020 . Ett av de 40 företag som antog utmaningen direkt var EON. Och att vänta behöver man inte, “det är bara att köra” som Ingemar Stenmark sa. För att alla förutsättningar finns! Bordet är dukat! 

Summa summarum… Biogas äger och gasgänget på EON levererar!

Martin Prieto Beaulieu
Text och bild
9 oktober 2017
Relaterat material