Startsida: Sammanfattning
Föregående sida: Lockelsen med PFAD
Det produceras mer palmolja än någon annan vegetabilisk olja i världen, och årsproduktionen växer snabbt. Utvecklingskurvan som visas nedan bygger på uppgifter från FN:s jordbruksorgan FAO. (Siffrorna för årsproduktionen åren 2015-2018 är dock uppskattningar som bygger på en sammanjämkning av olika källor.) Expansionen beror bland annat på att oljepalmens avkastning per hektar är mycket större än för alla andra oljeväxter. Avkastningen är till exempel nästan fem gånger större än för raps.
Mellan 80 och 90 % av all palmolja i världen utvinns i Indonesien och Malaysia. År 2014 kom 51 % av palmoljan från Indonesien och 34 % från Malaysia enligt FAO. I dessa länder finns stora arealer orörd tropisk regnskog, rik flora och fauna, och ursprungsbefolkningar vars traditionella levnadssätt är beroende av denna natur.
När palmoljefrukterna skördats bryts en del fett ned till fria fettsyror av enzymer. Dessa är oätliga och genom raffinering separeras de från palmoljan. Som slutprodukt får man cirka 95 procent palmolja och 5 procent PFAD (Palm oil Fatty Acid Destillate). Givet årsproduktionen av palmolja enligt diagrammet ovan, storleken på fraktionen PFAD, samt mängden PFAD som används till biodiesel enligt Energimyndighetens redovisning, så uppskattar Gröna Bilister att knappt 15-20 procent av all PFAD som tillverkas i världen blir biodiesel som används i Sverige. Därmed är vi en mycket viktig aktör på denna marknad.
Källa: Zero och Regnskogfondet, som i sin tur bearbetat en figur från Neste Oil
Nästa sida: Är PFAD en restprodukt?